22/04/2012

Workshop om historisk mat med inspiration från Ny Nordisk Mat


Under en dag i april samlades representanter för ett 15-tal museer och historiska byggnader i Öresundsregionen till en inspirerande workshop på temat historiska måltider. Syftet med workshoppen var att påvisa hur dessa verksamheter kan stärka besökarens upplevelse med tematiserade måltider i tidstypisk anda. Workshoppen genomfördes inom ramarna för ett projekt på tvärs av Öresund som heter Upplev Öresund genom Regional Matkultur. Målet med projektet är att stärka samarbetet över sundet och utveckla nya måltiduppleveser både mot privatpersoner -och företag. Workshoppen bestod av flera olika delar och lärande moment. Bland annat ledde den danska mathistorikern Bi Skaarup workshopdeltagarna genom matlagningsaktivitet där man lagade historisk mat med moderna smaker.

Lonnie Hansen, museiinspektör på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde, höll ett inspirerande föredrag om den process de gjort bland annat med Zonen for Madkultur för att utveckla deras nya koncept ”Ny Nordisk Vikingamat”. Ett innovativt koncept där man tagit utgångspunkt inte bara i de råvaror som odlads under Vikingatiden utan även de råvaror som Vikingarna tog med sig hem efter sina upptäcktsresor runt om i världen. Menyn rymmer således varken potatis eller tomater ändå en Vikingaburgare där ketchupen är ersatt med nyponketchup. Den nya menyn på temat ”Ny Nordisk Vikingamat” kommer introduceras nu under våren på restaurang Snekken och som komplement till restaurangmenyn har även ett take-away koncept utvecklats. Målet är även att producera en vikingakorv med ett antal lokala köttproducenter. 

Workshoppen öppnade ögonen för många av deltagarna som insåg att man kan laga historisk mat med en ny nordisk twist och utifrån det skapa många spännande måltidsupplevelser som förhoppningsvis på sikt ökar antalet besökare och ger mer klirr i kassan.



Se nedan länk till artikel i den skånska dagstidningen Skånska Dagbladet som efterföljande skrev om workshoppen.


Charlotta Ranert, projektledare för Nordic Food Diplomacy-projektet

No comments:

Post a Comment